c2c-logo

Microsoft HQ

Beschrijving

Het Nederlandse hoofdkantoor van Microsoft (8.000m2 bvo) is volledig gerenoveerd. Verwol verzorgde de complete interieurrealisatie van casco (maart 2018) tot turn-key oplevering (november 2018).

Engineering, productie en montage door Verwol
Verwol was verantwoordelijk voor de complete realisatie met onder andere systeemwanden, klimaatplafonds, vloerafwerkingen E-en W-installaties, schilderwerk en het vaste meubilair. Een groot deel van de afbouwproducten werd in eigen huis ontwikkeld, geproduceerd en door Verwol-monteurs op locatie geassembleerd. Het ontwerp was van D/DOCK en projectmanagement was in handen van Turner & Townsend.

Een open hub waar werknemers, klanten en andere gasten welkom zijn
Het compleet vernieuwde kantoor is een open hub, een plek waar werknemers, partners, het publiek en studenten welkom zijn. Voor de verbouwing was 31% van de ruimtes toegankelijk voor gasten. Dit is gestegen naar maar liefst 72%.

Next level smart building
Het idee over werkplekken is de afgelopen tien jaar radicaal veranderd. Kantoorgebouwen en binnenruimtes zijn veel comfortabeler geworden, socialer en vooral slimmer. Microsofts hoofdkantoor in Nederland, The Outlook, liep op dit gebied al ver voorop, maar brengt met een ingrijpende renovatie het concept smart buildings naar een volgend niveau. 31 oktober j.l. is het kantoor officieel geopend door Satya Nadella, de CEO van Microsoft.


Ontwerp D/DOCK
De realisatie is uitgevoerd aan de hand van het ontwerp van D/DOCK. Per ruimte een korte toelichting:

De Lobby
De lobby is een gastvrije ruimte waar informatie over afspraken, parkeren, verkeersinformatie en evenementen wordt gedeeld. De Microsoft producten worden er getoond op een lange tafel. 

De Stepping Stone
De missie van Microsoft: 'empower every person and every organization on the planet to achieve more’ is visueel en in braille op de trap weergegeven. De trap is voorzien van plateaus om te rusten, te werken, te wachten of een praatje te maken.

De openbare arena (1e verdieping)
De arena op de 1e verdieping is een openbare en semi-openbare ruimte. Het is een coworking-lab, een plek om te communiceren met partners en klanten en de locatie om bijeenkomsten te organiseren. In de openbare arena op de 1e verdieping vind je:

  • The Stage: Dit is een openbare ruimte waar de grootste bijeenkomsten en evenementen worden gehouden.
  • Het restaurant: en de bar Een logische en fijne plek om collega’s te ontmoeten, een kop koffie te drinken en gasten te verwelkomen. In het restaurant wordt gezonde en duurzame voeding geserveerd waarbij aan de hand van slimme technologie voedselverspilling wordt voorkomen.
  • Het lab: In het lab worden trainingen, cursussen en scholingsactiviteiten georganiseerd. Ook kunnen de ruimtes verhuurd worden aan andere organisaties.

De rode trappen in de open ruimtes
De trappen zijn geïnspireerd op brandtrappen van New York en verbinden het hele voorste deel van het gebouw.

Het klant experience centre
In het klantexperience centre is een intuitieve ruimte waar verkoopteams en klanten elkaar treffen.

De domeinen(2e, 3e, 4e verdieping B-vleugel)
Deze ruimtes bevinden zich aan de voorzijde van het gebouw, elk domein heeft een speciale uitstraling en biedt onderdak aan verschillende semi-openbare activiteiten. De thema’s zijn: Garage, The Tech Deck en The Living.

Home floors (2e en 3e verdieping, A-vleugel)
Deze gebieden zijn niet ontworpen op basis van afdelingen, maar op basis van activiteitsniveaus, van een drukke hot zone tot een meer stille, concentratie- en ontspanningsgerichte cold zone, waar silent lounges zich aan de andere kant van de vleugels bevinden.

Interactief en intelligent door Sensoren
Het hele gebied is interactief en intelligent. Sensoren meten de kwaliteit van de lucht en de activiteit van mensen die de ruimte gebruiken. In het plafond zijn bGrid sensoren verwerkt. De sensoren kunnen bepalen waar werknemers zijn door bijvoorbeeld hun smartphone te volgen. Dit is uiteraard niet verplicht; medewerkers kunnen zelf aangeven of ze hieraan mee willen doen. 

Internet of Things toepassing
De trackingfunctie maakt het makkelijker om een collega te vinden als je iets met diegene wil overleggen. En Microsoft kan bepalen of het gebouw optimaal benut wordt. “Als je een grote ruimte hebt en je ziet dat er altijd maar twee mensen zitten, dan kun je daar iets aan veranderen”, zegt René van der Vlugt van Microsoft. Deze Internet of Things-toepassing kun je koppelen aan bijvoorbeeld het schoonmaakrooster. Als een vergaderzaal een paar dagen niet is gebruikt, kunnen de schoonmakers die ruimte overslaan.

En je kunt voorspellingen doen over hoe druk het wordt in het gebouw, waarbij je rekening houdt met onder meer de weersverwachting, het aantal kilometers file en hoeveel ruimtes er zijn geboekt. Komen er weinig werknemers naar kantoor? Dan hoeft het kantinepersoneel ‘s ochtends minder uit de koeling te halen en ga je voedselverspilling tegen.

Het tracken is niet beperkt tot mensen. Je kunt ook stoel en tafels taggen om te volgen hoe ze worden gebruikt, of wanneer ze onderhoud nodig hebben. Volgens Van der Vlugt zijn er nog veel meer mogelijkheden om met de data van de sensoren de kantooromgeving slimmer te maken. (bron tekst: www.businessinsider.nl)

Opdrachtgever
Turner & Townsend / Microsoft
Architect
D/DOCK
Fotograaf
Michael van Oosten
Locatie
Schiphol
Top

ATTENTIE! Deze website gebruikt cookies

Als je doorgaat ga je hiermee akkoord. Wat betekent dit?

Ik begrijp het

Wij zijn wettelijk verplicht je te informeren en toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en vergelijkbare technieken op deze website. Door “Ik begrijp het" te klikken geef je ons toestemming om met cookies en vergelijkbare technieken (persoons)gegevens te verzamelen, op te slaan en verder te verwerken conform ons privacy- en cookiestatement.

Verwol Vestigingen

opmeerDe Veken 21
1716 KE Opmeer
T: +31-(0)226 - 363636

delftKleveringweg 20
2616 LZ Delft
T: +31-(0)15-2153700